Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

«Για την εργατική πρωτομαγιά»


«Για την εργατική πρωτομαγιά»
του Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων Ακη Κατσούλα
                                                                                 Αθήνα 1-5-2015

Το 1889, η Β΄Διεθνής καθιέρωσε την πρωτομαγιά ως ημέρα Εργατικής Αλληλεγγύης, τιμώντας τους  αγωνιστές που εκτελέστηκαν ή φυλακίστηκαν από το αμερικανικό κράτος, γιατί διεκδίκησαν το οκτάωρο και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.
Η μεγάλη απεργία των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886 είχε τραγική κατάληξη με θύματα και τιμωρία των υποκινητών της εξέγερσης.
Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι (που πραγματοποιήθηκε στις 14/7/1889 και στην οποία μετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων από 20 χώρες).
Από τη στιγμή που η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σα μέρα διεθνούς διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης, συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και επιβλήθηκε – μέσα από νίκες και ήττες – σαν εκδήλωση της αλληλεγγύης και της ενότητας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.
Φέτος η Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους , τα συνδικάτα, τον λαό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, να βρίσκονται απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. του ΔΝΤ που επέβαλαν την σκληρή λιτότητα την συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και οδήγησαν στην φτώχεια και την απελπισία μεγάλα τμήματα του λαού.
Για αυτό χρέος κάθε εργαζόμενου, κάθε πολίτη που υφίσταται αυτές τις πολιτικές είναι να συμμετέχει στις σημερινές εργατικές διαδηλώσεις, δηλώνοντας την αντίθεση του, για την ανατροπή όλων των σκληρών μνημονικών μέτρων, που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου